Ugens Film | ‘Kingdom of the Planet of the Apes’

Aberne finde tilbage til sine rødder… i fremtiden.

‘Planet of the Apes’-franchisen spænder efterhånden over flere årtier, film, tv-serier og bøger. Konceptet lyder på et univers, hvor aber har udviklet sig til intelligente væsner og hersker over den menneskelige race.  

Den originale film fra 1968 introducerede seerne til den postapokalyptisk verden, og banede vejen for en række efterfølgere i 70’erne, der udforskede forskellige aspekter af abernes samfund og deres forhold til menneskerne.   

I 2001 blev franchisen genoplivet med en ny film, instrueret af Tim Burton og med Mark Wahlberg i hovedrollen, som vi gør vores bedste for at glemme, men det nyeste reboot af serien skete i 2011 med ‘Rise of the Planet of the Apes’, instrueret af Rupert Wyatt og med Andy Serkis i rollen som Caesar, en intelligent chimpanse, der leder en revolution mod menneskeheden. Siden da har vi fået yderligere to film i serien, ‘Dawn of the Planet of the Apes’ fra 2014 og ‘War for the Planet of the Apes’ fra 2017, begge instrueret af Matt Reeves og med fokus på den eskalerende konflikt mellem aber og mennesker. 

Efter lang venten er tiden nu kommet til 2024’s ‘Kingdom of the Planet of the Apes’, hvor franchisen fortsætter med at udforske det komplekse forhold mellem mennesker og aber. Men der er god grund til at være ekstra hungrende efter det nyeste skud på stammen, for den nye film markerer faktisk den første i den moderne filmserie, der foregår nogenlunde i den samme tidsperiode som den originale “Planet of the Apes”-film fra 1968. Mens de foregående film i den moderne serie har udforsket begyndelsen af abernes intelligens og deres konflikter med mennesker, dykker ‘Kingdom of the Planet of the Apes’ dybere ned i den dystopiske verden, der blev præsenteret i den originale film. 

Handlingen udfolder sig nemlig 300 år efter Caesars herredømme og udforsker en æra betegnet som de “Mørke Tider”. Handlingen fokuserer på Noa, en ung abe fra en nomadisk stamme, der står over for en identitetskrisis og mangler en klar selvopfattelse af, hvem han er. Noa bliver inspireret af Caesar’s arv og budskab om at “sammen står aber stærkest”, men finder sig i konflikt med Proximus Caesar, en ny, tyrannisk leder, der har genopdaget, og ønsker at udnytte, elektricitet – en gammel menneskelig teknologi, der netop gik tabt i de “Mørke Tider”. Proximus’ brug af teknologien og hans selvudråbte titel som hersker skaber en ny magtdynamik, hvor han stræber efter at sikre abernes fremtidige velstand, skønt på en måde der underminerer Caesars oprindelige lære. 

Filmen er instrueret af Wes Ball, som er kendt for et andet dystopisk univers, ‘The Maze Runner’, og med Owen Teague, kendt fra remaket af Stephen Kings ‘It’ i hovedrollen som Noa, Freya Allan fra Netflix-serien ‘The Witcher og Kevin Durand, som nogle måske vil huske fra serien ‘Lost’ som tyranen Proximus, kan vi kun håbe på at at ventetiden på 7 år har været det værd. 

‘Kingdom of the Planet og the Apes’ udkommer i de danske biografer d. 8 maj 2024, og er hermed kåret til Ugens Film på Pixel.tv. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andre artikler

Film og serier