Bliv klog på ‘Raspberry Pi 5’

Raspberry Pi 5 lanceres i oktober 2023 med betydelige opdrageringer, der gerne skulle tilfredsstille enhver programmeringsentusiast.

Raspberry Pi Foundation har meldt ud, at den længe ventede ‘Raspberry Pi 5’, bliver lanceret i oktober 2023. Næste generation af den populære mikrocomputer kommer med en række forbedringer, herunder forbedredt processorkraft, stærkere grafiske evner og introduktionen af in-house silicon, der forbedrer overførselshastigheden. Disse opgraderinger skulle gerne gøre den lille computer en del mere alsidig for en bred vifte af forskellige applikationer. 

For et overblik over de nye funktioner, henviser vi til denne korte introduktionsvideo: 

Introducing Raspberry Pi 5 | Raspberry Pi

Raspberry Pi 5 drives af en Broadcom BCM2712 2,4 GHz quad-core 64-bit Arm Cortex-A76 CPU. Denne processor er udstyret med kryptografi-udvidelser, 512KB per-core L2 caches og en delt 2MB L3 cache. Hvis det var lidt for mange tekniske termer, så kan det oversættes til at resultere i en hastighed, der er 2-3 gange hurtigere end den tidligere ‘Raspberry Pi 4’-model. 

Enheden har en VideoCore VII GPU, der understøtter OpenGL ES 3.1 og Vulkan 1.2. Den tilbyder dual 4Kp60 HDMI display output med HDR-support og en 4Kp60 HEVC-dekoder, hvilket giver en betydelig forbedring i grafisk ydeevne. 

Er det hele en lidt for stor mundfuld, giver selveste Eben Upton, grundlæggeren af Raspberry Pi Foundation, en gennemgang af maskineriet i følgende video: 

Eben Upton introduces Raspberry Pi 5 | Raspberry Pi

Raspberry Pi 5 kommer med dual-band 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 5.0 og Bluetooth Low Energy (BLE). Den har et microSD-kortslot med support for high-speed SDR104-tilstand, to USB 3.0 porte, to USB 2.0 porte og Gigabit Ethernet med PoE+ support. 

Yderligere funktioner er bl.a.:  

For første gang har Raspberry Pi Foundation inkluderet en in-house komponent kaldet RP1 southbridge. Denne del af bundkortet forbedrer periferiydelse og funktionalitet, hvilket muliggør hurtigere overførselshastigheder til eksterne UAS-drev (USB lagerenhed) og andre perifere enheder. 

Raspberry Pi 5 vil, som tidligere versioner, være tilgængelig i to udgaver med forskellige mængder af RAM: 4GB og 8GB, prissat til hhv. 579,- og 749,-. Dette gør den en smule dyrere end Raspberry Pi 4, men tilbyder til gengæld væsentligt flere funktioner og muligheder. 

Den seneste version af Raspberry Pi OS, Bookworm, vil være nødvendig for Raspberry Pi 5 og er sat til også at blive lanceret i midten af oktober. 

For mere information, henviser vi til Raspberry Pi’s officielle hjemmeside

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andre artikler

Tech og gadgets