Anmeldelse | Ib

Ib er et rigtig godt indie-horror-spil, der formår at skabe en gruopvækkende og dybtgående oplevelse med meget simple midler.

Ib er et indie-horror-spil udviklet af Kouri til PC 2012. Spillet fik en kultstatus blandt horror-spil fans og 10 år senere udkom der en remake af Ib til flere platforme. Jeg har spillet remaken af Ib på Switch.

En tur på museum

Spillet følger titelkarakteren, Ib, der er en pige på 9 år, og åbner med at hun ankommer til et kunstmuseum med sine forældre. De er der for at se værkerne af Weiss Guertena, en meget excentrisk kunstner. Ib begynder at udforske museet på egen hånd, mens forældrene snakker med receptionisten.

Man kan snakke med de andre museumsbesøgende og kigge på de forskellige kunstværker, men man opdager hurtigt, at det ikke er alle titlerne som Ib forstår. Spillet foreslår, at man finder en person, der kan læse de vanskeligere ord for Ib, og således bliver man langsomt indført i en verden, hvor gameplayet består af at undersøge omgivelserne og løse simple gåder og puzzles.

En anden verden

Ved et kæmpe maleri, hvis titel Ib ikke forstår, begynder lyset at blinke og pludselig er Ib alene i museet, der ikke helt er som det var før. Herfra er den eneste vej ud tilsyneladende at gå dybere ind i den uhyggelige og surrealistiske verden, hvor der er ting, som vil gøre Ib fortræd.

Efter Ib er kommet til den underlige verden, finder hun en rose, som fungerer som en health-bar. Hver gang man/Ib kommer til skade, mister rosen blade, og mister man alle bladene, er det game over. Rundt omkring i verdenen er der dog vaser med vand, der kan genopfriske rosen. Nogle vaser kan kun bruges én gang og andre er uudtømmelige, så man skal også være opmærksom på ikke bare at heale når som helst.

Ikke alene

Senere møder Ib også Garry og Mary, der også er fanget i den underlige verden med hver deres rose. Det er ikke muligt at se, men der er faktisk en gemt værdig forbundet mellem Ib og disse to karakterer. Afhængigt af, hvordan du interagerer med dem og hvordan du svarer på deres spørgsmål, vil Ibs ’bånd’ med Garry og Mary ændre sig. Disse ’bånd’ er med til at bestemme, hvilken af de syv forskellige slutninger på historien, du får. (05)

Efter første gennemføring af spillet bliver der desuden også åbent for ekstra rum som man kan finde i andet playthrough. Spillet opfordrer således til at blive gennemført mere end én gang. Jeg spillede igennem Ib to gange til denne anmeldelse, og spillets historie er interessant nok til, at man sagtens kan gå igennem det flere gange, selvom man allerede kender alle løsningerne på gåderne og puzzlesne.

Ret smart indlevelse

Historien i Ib er derfor også den del, der er sværest at snakke om, uden at spoile for meget.

Alle puzzles og gåder kan løses ved at undersøge omgivelserne grundigt og bruge logik. Det er ikke altid nok bare at have undersøgt en ting; spillet vil også have dig til at huske information som du har lært, hvilket er en ret smart måde at sørge for at spilleren lever sig med ind i spillet og tænker over, hvad der sker.

Spillet har et par enkelte auto-saves og save-points i form af en bog på et bord, hvor man kan gemme specifikke steder i løbet af spillet.

Grafikken i Ib er enkelt udført i 2D pixelart, men det hindrer ikke spillet evne til at skabe en atmosfære af usikkerhed. Sammen med musikken, så formår spillets stemning at blive tilpas skræmmende med utrolig simple midler.

Konklusion

Alt i alt er Ib et rigtig godt indie-horror-spil, der formår at skabe en gruopvækkende og dybtgående oplevelse med meget simple midler. Hvis du er fan af horror-genren og gerne vil have en tankevækkende oplevelse, så er Ib et spil, som er værd at tjekke ud. Det er kort, men der er god replay value, og selvom gameplayet er simpelt, så er historien, der virkelig bærer spillet.

Jeg giver Ib 4 ud af 6 Pixel hjerter.

[+] God og tankevækkende historie
[+] Simpelt men effektivt gennemført
[+] Skræmmende med simple midler
[-] Kort spilletid

Udvikler/Udgiver: kouri / PLAYISM
Tilgængelige platforme: PC, Nintendo Switch
Platform spillet på: Nintendo Switch
Anmelder: Libbe Bjerknæs

Kopi suppleret af udgiver.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andre artikler

Anmeldelser