Anmeldelse | Ghostbusters: Frozen Empire

Genforeningen af Bill Murray, Dan Aykroyd og Ernie Hudson er filmens største grund til at tage familien i biografen

Gamle og nye kendinge blandes effektfuldt i ´Ghostbusters: Frozen Empire´, der beviser at ´Ghostbusters´ franchiset endnu ikke skal lægges på is.

Genforeningen af Bill Murray, Dan Aykroyd og Ernie Hudson er dog filmens største grund til at tage hele familien i biografen, der stadig tilfører større charme end effekterne.

´Filmen er inspireret af den originale Ghostbusters fra 1984´, skrives der efter rulleteksterne og det må være en større tilsnigelse, for historien minder i høj grad om den gamle 80´er klassiker.

Det “unge” nye hold fra den forrige ´Ghostbusters: Afterlife´, resterne af Spengler familien, vender tilbage til udgangspunktet hvor det hele startede, nemlig ombord på den ikoniske New York City brandstation, hvor de skal hjælpe de originale Ghostbusters med at beskytte deres hjem og redde verden fra en ny udslettende istid.

Det virker fuldstændigt surrealistist at høre Bill Murray gentage rollen som Peter Venkman, udtale “Home sweet home” ved gensynet af de gamle karakterer Dr. Raymond “Ray” Stantz og Dr. Winston Zeddemore, igen spillet af Dan Aykroyd og Ernie Hudson.

I mere end 30 år var Bill Murray kæppen i hjulet på enhver ´Ghostbusters´ genforening. Men i 2021 udkom Jason Reitmans ´Ghostbusters: Afterlife´, der skulle vise sig at være den hidtil bedste efterfølger til den oprindelige ´Ghostbusters´ fra 1984, der blev instrueret af Jasons far Ivan Reitman. Med ´Ghostbusters: Afterlife´ lykkedes det endelig for Sony Pictures at få genforenet det meste af det oprindelige hold, dog uden skuespilleren Harold Ramis der døde i 2014. Han spillede Dr. Egon Spengler og blev derfor “erstattet” af denne rolles barnebarn Phoepe Spengler.

Nu er efterfølgeren til denne så klar og skuespillerene McKenna Grace, Carrie Coon, Finn Wolfhard og “Ant-Man” Paul Rudd, vender derfor tilbage i rollerne som Phoebe, Callie og Trevor Spengler og familiens nye medlem Gary. Det står dog hurtigt klart at castets ´Stranger Things´ vibes hurtigt blegner ved tilstædeværelsen af de oprindelige skuespllere Bill Murray, Dan Aykroyd, Ernie Hudson, Annie Potts og William Atherton i rollerne som Peter Venkman, Ray Stantz, Winston Zeddemore, Janine Melnitz og den sure borgmester Walter Peck, der alle syntes at have en større og mere charmerende fest end “grønskollingerne”. Faktisk burde Carrie Coon og Paul Rudds roller helt have været skrevet ud af denne efterfølger og specielt Paul Rudds rolle virker denne gang helt overflødig, som ikke er andet end en 10 millioner dollars overbetalt klovnerolle. Ud med ham næste gang, hvis der ikke kommer mere kød på hans historie.

McKenna Grace spiller fint sin nørdede Phoebe Spengler rolle med indestængte følelser der blusser op for en øm og forsigtig lesbisk forelskelse i et spøgelse og Kumail Nanjiani er fornøjelig specielt ved filmens slutning som Rick Moranis erstatningen Nadeem Razmaadi, der måske er filmens nye keymaster.

Fra det oprindelige hold er det ikke Bill Murray, men derimod Dan Aykroyds varme og rummelige tilgang til rollen som den ellers pensionerede Ray, der viser nye nuancer af karakteren. Det er lige før man tror han bærer hovedrollen.

Slimer in a trash pile in Columbia Pictures’ GHOSTBUSTERS: FROZEN EMPIRE.

Ellers er effektorgiet underholdende, skurken har store horn i panden og næsten lige så lange negle og man går slimerboblende ud af biografen. Man har set og været der talrige gange før, lidt ligesom den brownie man gerne spiser igen og igen.

Scenerne kan dog til tider virke lidt episode agtige men da fanservicen er høj, glider det lettere ned. Specielt tilstedeværelsen af en slidt vhskopi af Ivan Reitmans 1973 explotation “klassiker” ´Cannibal Girls´, giver denne anmelder et sagligt smil på læben.

Filmen er denne gang IKKE instrueret Jason Reitman, der dog stadig har været med som manuskriptforfatter, men derimod af Gil Kenan. Han har tidligere instrueret b.la. ´Monsterhuset´ og det ligegyldige ´Poltergeist´ remake fra 2015. Han tilfører fint lidt gys og gru til spøgeriet og leverer hermed knap 40 år efter den oprindelige film, den hidtil anden bedste Ghostbusters.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andre artikler

Anmeldelser

1080x1080 Psykiatrifonden Partner