Anmeldelse | Fort Solis

Lovende indie-spil, men taber det pusten i klimakset?

I rummet kan ingen høre dig skrige…

Nogle spil tikker bare alle checkboxe, når man ser traileren for første gang. Præcis sådan havde jeg det, da jeg så traileren for Fort Solis for første gang til Summer Games Fest i 2022.

Et spil som foregår i rummet på en øde planet kan lyde lovende, og når man hyrer prominente folk ind for at formidle historien, gør det det bare endnu mere spændende.

Selvom Fallen Leaf er et indiestudie, har de alligevel haft et produkt, der har været stærkt nok til at overtale nogle af de bedste stemmeskuespillere i spilindustrien.

Med på rollelisten har vi Julia Brown kendt fra tv-serien World on Fire, Roger Clark kendt som stemmen bag Arthur Morgan i Red Dead Redemption 2 og, sidst men ikke mindst, Troy Baker kendt som stemmen bag Joel i The Last of Us-serien.

Udover at love godt på den narrative del, er Fort Solis også et kunststykke i, hvilken grafisk æra, vi er på vej ind i med Unreal Engine 5.2. Men er det nok? Lad os finde ud af om Fort Solis er din tid værd lige her.

En neglebiddende thriller indtil…

Fort Solis er et narrativt walking sim på planeten Mars. Kollegaerne, Jessica og Jack, er ude og lave noget vedligeholdelse på noget udstyr, da de pludselig får et mystisk signal fra en forskningsstation tæt derpå.

Jack beslutter sig at tage ud til signalet for at se, om alting er som det skal være.

Og selvfølgelig er det ikke det.

Alle forskerne, der har boet på Fort Solis, er forsvundet, og det er nu op til Jack at finde ud af, hvad der er sket, og hvor signalet kommer fra.

Historien bliver fortalt gennem små video og lydklip man finder, der fungerer som små vignetter i livet på Fort Solis. De små videoklip er et af de største højdepunkter i spillet, da skuespillet og mocappen ser så fantastisk godt ud. Troy Baker er særligt dragende som lægen Wyatt.

I Unreal Engine 5.2 arbejder man med en teknologi, der hedder Metahumans. Metahumans giver udviklerne bedre mulighed for at gengive og animere ansigtsudtryk og kropsbevægelser. Selvom bevægelserne af læberne stadig ikke ser naturlige ud, så er det et kvantespring indenfor spiludvikling, hvor selv indiestudier kan være med.

Men selvom både stemmeskuespillet, mocappen og det tekniske spiller, så kan man ikke komme udenom, at der intet payoff er i historien desværre. Og det er faktisk synd. For hele build-uppet og stemning er ramt lige i skabet. Derfor føles det også ekstra skuffende, når rulleteksterne begynder at køre.

I fodsporene på Quantic Dream

Ligesom andre narrative walking sims som Quantic Dreams Heavy Rain og Suppermassive Games’ The Quarry, så kan man i Fort Solis gå og interagere med spilverden. Dette krydrer de med en række quicktime events, der er meget fint bredt ud. Dog vil jeg klart anbefale at spille det med en controller, da quicktime events med et tastatur sjældent er en god ting.

I Fort Solis kan ens karakter ikke løbe, hvilket både er en fordel og ulempe. Fordelen er, at man i højere grad immerser sig selv i oplevelsen, men ulempen er også, at man ikke udforsker nok, da det tager for lang tid at komme fra A til B, når man kun kan gå.

Selvom vi blev lovet af udviklerne, at Fort Solis havde valg, der branchede historien ud med forskellige slutninger, så er der ingen af dem i det færdige spil. Den eneste måde man selv kan påvirke historien på er via de forskellige quicktime events. Og om de gør den store forskel skal være usagt. Faktum er bare, at det gameplaymæssigt halter lidt, når inspirationen nu er så tydelig.

En imponerende teknisk bedrift

Ved det første øjekast, hvor lang tid tror du så det har taget at udvikle Fort Solis? 5 år? 10 år? Nej, det har taget 15 udviklere omkring 2 år at udvikle Fort Solis på et relativt lille budget.

Det er imponerende, at de har formået at få spillet til at se så grafisk flot ud på så kort tid. Normalt vil det tage store AAA-studier over dobbelt så lang tid på langt større budgetter og større mandskab at skabe noget så flot.

Derfor er Fort Solis også et bevis for, at det ikke behøver at tage 6-7 år om at lave et flot spil. Det åbner op for helt nye muligheder for indieudviklere, der i højere grad kan lave spil, der ligner AAA-spil rent grafisk.

Selvom Fort Solis ikke er et mesterværk, tror jeg alligevel, man kommer til at kigge tilbage på det som et kvantespring indenfor spildesign ift. den nye spilmotor i Unreal Engine 5.2.

Konklusion

Fort Solis lever ikke helt op til de narrative forventninger, men overrasker på det grafiske. Den manglende branching storyline kommer til at trække ned. 

Historien og stemningen i spillet er sublimt indtil de sidste 30 minutter, hvor det hele bliver tabt på gulvet. Der er ikke rigtigt noget payoff i historien, hvilket er skuffende.

Troy Baker, Julia Brown og Roger Clark gør det glimrende som hovedcastet. De små videoklip, man finder, er fantastiske, hvor særligt Troy Baker får lov til at folde sig ud.

Med en spiltid på omkring 4-5 timer, skal man være forberedt på, at det er et relativt kort spil. Meget af tiden bruges på at gå rundt og suge hele stemningen til sig, hvilket bestemt også kan noget.

Teknisk set er Fort Solis et utroligt stærkt spil – man kan kalde det et indiespil med en AAA-værdig produktionsværdi. Det bliver et spil, man kommer til at snakke om, når man en dag kigger tilbage på vendepunkter indenfor indiespilsudvikling.

Men teknikken og skuespillet kan desværre ikke redde min skuffelse over historiens slutning, og det mangelfulde gameplay ift. narrative valg, man kan træffe. Jeg ender dog med at give Fort Solis 4 små pixelhjerter.

Udvikler/Udgiver: Fallen Leaf/Dear Villagers
Tilgængelige platforme: PC (anmeldt på), PS5
Anmelder: Emil Øgaard

Kopi suppleret af udvikler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andre artikler

Gaming