Anmeldelse | Football Manager 2024

Football Manager slutter at på højt niveau.

Jeg har anmeldt Football Manager hvert eneste år siden 2016, og hvert år når det nyeste spil i serien udkommer, kigger jeg tilbage på mine gamle anmeldelser. Ikke for at læse hvor gode eller dårlige de tidligere spil var, men derimod hvor stort eller lille en forbedring hvert spil var i forhold til det sidste. Dog er historien noget anderledes i dette års udgave.

Det sidste Football Manager som vi kender det

Hvis man har fulgt lidt med i Football Manager de sidste 10 år, så vil man vide at de altid har set stort set ens ud, da de alle er lavet i den samme spilmotor. Det bliver dog ændret nu til Unity fra og med næste år, så 2024 versionen vil blive det sidste spil i serien som vi kender det. Så det har været vigtigt for Sports Interactive at gøre spillet så godt som det overhoved kan blive, og der er rigeligt med nye features at fortælle om.

Den første og absolut bedste tilføjelse til spillet, er det nye dødboldssystem. Nu får man en dødboldstræner, som kan sammensætte forskellige kombinationer for dødbolde for dig, og automatisk sætte spillere ind i de roller som de bedst i. Man kan virkelig mærke en forskel i kampene, at de rigtige spillere oftere er hvor man helst vil have dem, og scorer mål som virker gennemtrænet inden kampen. En virkelig stor ændring for spillet som har gjort det mere underholdende.

En anden stor tilføjelse til spillet, som faktisk allerede nu besvarer det spørgsmål jeg stiller hvert år: Er det værd at købe det nye spil hvis man allerede har sidste års version? For i år kan du nemlig importere dit spil fra sidste år og fortsætte med alle de nye tilføjelser og ændringer. Så det F.C. Andorra hold jeg har brugt 300+ timer at bygge op lever videre i FM24, og det er virkelig en fryd at vide, at man ikke behøver at starte forfra endnu engang. Så hvis det holder dig tilbage, at du ikke kan fortsætte med at bygge videre på dit nuværende hold, så har udviklerne nu kommet med en rigtig god løsning. Det eneste negative jeg har at sige om denne del er, at det kun gælder for FM23 filer, og jeg havde håbet at jeg kunne importere alle mine tidligere hold ind i det seneste spil. Man kan altid håbe at det bliver tilføjet senere.

Flottere kampe end nogensinde før

Når det kommer til kampene, så er der også sket en del ændringer. Udover at lyset og udseendet er gået lidt op i kvalitet, så er spillernes bevægeler langt mere realistisk. De peger ud til modstandere som skal dækkes op, slår ud med armene når noget ikke lykkedes, og sænker tempoet i slutningen i en spurt. Det gør kampene noget mere lækkert at se, og der kommer nogle detaljer som jeg ikke tidligere har set. Det er måske ikke verdens største spring i seriens historie, men det gør spillet til en rigtig god oplevelse.

Det skal dog ikke betyde at det nu er perfekt. Der bliver stadig gjort mærkelige fejl af spillerne, fejl som virker mere som spillets AI ikke altid ved hvordan fodbold skal spilles. Så vi er ikke færdige med de frustrerende situationer, hvor verdens bedste spillere sparker bolden væk i panik, eller målmanden løber ved siden af bolden når der bliver afleveret tilbage til ham. Vi kan kun håbe, at den slags frustrationer bliver fjernet når den nye spilmotor bliver taget i brug.

Visse ting forbliver det samme

Når alt det er sagt, så er der både nye og gamle dele af spillet som virkelig ikke forbedrer oplevelsen af at være en manager. Når det kommer til det nye, så er det at sælge spillere stadigvæk en besværlig ting, som ikke helt fungerer som man ønsker det. Den nye mulighed for at ansætte en forhandler har nærmest slet ikke virket for mig, og jeg har stadig måtte nøjes med at sælge spillere som jeg har gjort det de sidste 10 år. Dertil er det nye system med mål for spillerne en del ikke helt fungerer. Selvom det er en god måde at få spillere på lån til at spille eller træne bedre, så er det også en funktion som ofte kan bruges når man skal forhandle spilletid med spillere. Det har virkelig meget potentiale, men jeg er ikke helt så stor tilhænger af det som jeg troede at jeg ville blive.

Til det er der også alle de gamle dele af spillet som nærmest aldrig er blevet forbedret. Nygererede spillere ligner stadigvæk smeltet plastik som det har gjort nærmest siden det første spil udkom. Vurderinger af spillere er ofte helt hen i vejret i forhold til deres evner og gør at middelmådige spillere kan være vurderet til langt over 1 mia. bare fordi de spiller i Premier League. Dog er det ikke noget der stopper spillets AI fra at forlange det dobbelte for dem. Kombiner den slags med de frustrerende situationer i kampene, og vi har en række Football Manager oplevelser som aldrig nåede at ændre sig, før dette sidste spil udkom.

Konklusion: Et sandt kærlighedsbrev til Football Manager

Som det sidste spil i serien som vi kender det, har der været pres på Sports Interactive til at levere en oplevelse som er seriens arv værdig. Det kan man roligt sige at de har gjort. De nye tilføjelser gør spillet friskt og giver en bedre oplevelse end vi har set i mange år. Selv med alle de klassiske dele som aldrig er blevet udbredt, er det er stadig et stort spring opad når det kommer til kvalitet får en serie der udgives på årlig basis.

Faktisk kan man godt gå så langt som at sige, at dette er det bedste Football Manager spil der nogensinde er lavet, og det siger jeg som en der har brugt over 6000 timer på at bygge hold op igennem de sidste 10 år. Sports Interactive slutter Football Manager som vi kender det af med manér.

Football Manager 2024 udkommer den 6. november til PC, Playstation 5 og Xbox Series S/X.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andre artikler

Anmeldelser